Terminator: Salvation

A Terminator: Salvationnel már nem voltak elvárásbeli problémáim, hiszen a programot a Gameloft készítette, akiket már az iPhone platformján is az első számú fejlesztőként tartanak számon. A program egy kissé régebbi alkotásuk, a Brothers in Arms 3D feltuningolt változatának tekinthető, a grafikus motor minden bizonnyal egyezik, bár a sebességből és a látványvilágból látszik, hogy alaposan kipofozták. Egy third-person nézetű akciójátékról van szó, melyben John Connorral és Marcus Wrighttal felváltva kell küzdenünk a Skynet nevű mesterséges intelligencia által készített robothadsereg ellen a 2018-ra enyhén posztapokaliptikussá vált Los Angel utcáin. A program alapja természetesen a mára már kultikussá vált sci-fi film, melyben Kalifornia állam kormányzója harcolt és keménykedett, miközben az ifjonc John Connort védte.


Pozitívum, hogy a Gameloft végre megoldotta az efféle játékok iPhone-os kezelését. Nem egy mindent verő megoldásról, hanem négy választható rendszerről van szó. Az elsőben egy virtuális d-paddal tudunk mozogni és a képernyő kapirgálásával tudunk nézelődni, a második ugyanez, csak a nézelődést egy meghatározott területen belül kell megtennünk. A harmadik és a negyedik mód majdnem ugyan, a lényeg, hogy virtuális d-paddal mozgunk, de a kijelző döntögetésével nézelődünk – a különbség abban van, hogy az egyiknél előre döntve fel, a másiknál lefelé fogunk nézni. Lőni mindenképp a virtuális gombbal tudunk, csak úgy, mint fegyvert váltani és a tárgyakat használni. A program lényege ugyanis az, hogy tonnaszámra lőjük a robotokat, köztük a T1-es-t, a T-600-as és a Harvestert is – összesen tizenegyféle ellenfél van. Fegyverekkel nem vagyunk ilyen jól ellátva, Connor alapból egy izmost géppuskával irtja az ellent, Wrightnál viszont csak egy kicsit rövidebb hatótávolságú shotgun áll a rendelkezésünkre, pozitívum, hogy mindkettőnél végtelen tölténnyel számolhatunk. Ezeken kívül felvehetünk pár fegyvert, én gránátvetőt, minigunt és valami elektromos fegyvert találtam, a játék leírása szerint létezik még egy típus.


A program grafikája meglehetősen szép, a pályák teljesítése közben izgalmas scriptelt animációkat láthatunk egy-egy durvább ellenfél érkezése vagy társaink elhalálozása kapcsán. A túlerő miatt általában kerülnünk kell a szemtől szembe történő összecsapást, bár kézitusára is lehetőségünk van, Connorral puszta kézzel szétverhetjük a két méteres, acélból készült robotokat, kissé vicces. A pofozkodás ettől függetlenül nem túl célravezető módja a küzdelemnek, érdemes inkább fedezékből tüzelnünk, bár egy-egy jobb pályarésznél használhatunk állványra szerelt rakétavetőket is, ami móka. A játék egy részénél lehetőségünk lesz egy dzsip és egy motor irányítására is, előbbi kifejezetten hangulatos és izgalmas. A játékmenetet a hackelés folytán néha egy minigame dobja fel, a giroszkóp segítségével kell egy golyót mozgatnunk az “elektromos hálózatban”, pihenésnek jó, de alapvetően elég unalmas.


A Terminator: Salvationnel egy nagy baj van, ami úgy általában az iPhone-os játékokkal gond. Nagyon rövid. Jómagam a statisztika szerint 79 perc alatt vittem végig, ami nem hiszem, hogy az ügyességemnek lenne betudható. Ha a lelőtt robotok után minden elhullott “mikrochipet” összeszedünk, akkor elvileg kapunk egy bónusz pályát, ahol egy T600-as bőrében lőhetjük halomra Connor társait. A játék vége is elég elfuserált, legyőzzük a főellenséget (egy új Terminátor prototípust), majd jön a szöveg, hogy “Connor megsebesült a harcban, de sikerült elmenekülnie, a harc tovább folytatódik”, hát köszi. Ettől függetlenül a játékkal töltött 79 perc izgalmas volt, de mindezért 1500 forintot kiadni nem biztos, hogy a legjobb bolt. A műfaj és a világ rajongóinak ettől függetlenül érdemes végigjátszaniuk.

0 megjegyzés: