Modern Combat: Sandstorm


Az almalogós cég méltán divatos készülékén sokan, sokféleképpen próbálták meghonosítani az FPS-műfajt, ám a siker nem mindig volt a teljes – pedig a próbálkozók között a Wolfenstein 3D, a Duke Nukem 3D, sőt, még egy Doom-játék is szerepel. A viszonylagos sikertelenség okát legtöbbször a béna irányítási módszerben kereshetik a szakavatottak, hiszen míg az iPhone kijelzője nagynak mondható, eme játékstílushoz sajnos apró – főleg azért, mert a kezelőgombokat is a képernyőre kell zsúfolni valahova. A Gameloft Modern Combat: Sandstorm című remekműve az első, ami bebizonyítja mindenki számára: az Apple csodamasináján igenis van létjogosultsága az FPS-eknek


A játék (természetesen) a közel-keletre kalauzol el bennünket 10 küldetés erejéig, hogy felvegyük a harcot a rossz arcú kaftánosokkal. A történetre gyakorlatilag kár lenne karaktert vesztegetni, az olyan, amilyen – a játék ereje teljesen másban rejlik. Az előzetes videókat látva hitetlenkedtem kissé, mondván: az ilyen grafika egyszerűen meghaladja a telefon képességeit, ám boldogan mondhatom: ismét nagyot tévedtem. A bejárható területek igencsak nagyok, kidolgozottságuk csillagos ötös, a futás pedig röccenésmentes még egy sima 3G-n is – a Modern Combat: Sandstorm teljesen simán hozza egy 5-6 évvel ezelőtti PC-s FPS, vagy akár egy mostani PSP-s lövölde színvonalát mind grafikailag, mind atmoszférában. Mondanom sem kell, hogy ez hatalmas dolog. A kezelés egyszerűbb nem is lehetne: bal hüvelykujjunkkal mozgathatjuk a virtuális analóg joysticket, s szabadon maradt 9 ujjunk bármelyikét “húzogatva” a képernyőn forgathatjuk tekintetünket. Mivel azonban tűzgomb jobbra került, így arra vagyunk kényszerítve, hogy szinte minden esetben egy helyben állva tüzeljünk, és ez bizony eleinte kényelmetlen, ám hamar hozzá lehet szokni. És (vélhetően szándékosan) a fejlesztők sem szívatnak bennünket sokat izgő-mozgó ellenfelekkel. A játékélmény igen hangulatos, rengetegszer feledkeztem el arról, hogy az események csupán egy telefon kijelzőjén történnek – néhol már-már egy jól sikerült Call of Duty-jelenetben érezheti magát a játékos kedvű iPhone-tulaj.

A Gameloft a Modern Combat: Sandstormmal tovább emelte az App Store-ban található játékok által átugrani szándékozott lécet, méghozzá olyan magasra, amit (kis túlzással) csak saját maga tud még egyszer átugrani. Hiába a néhol kényelmetlen irányítás, a teljességgel felesleges intró (tényleg, mi a franc értelme van egy “pick-up-and-play” mobiljátékba intrót gyömöszölni?) és a sokszor egyhangú terep, a fantasztikus grafikának és hangulatnak hála az egyik legjobb iPhone-játékot teheti magáévá az, aki kiköhög érte 5,49 eurót. Remélhetőleg a fejlesztők megtartják jó szokásukat, és még legalább ennyi ideig ontják majd magukból az ötcsillagos produktumokat.

0 megjegyzés: