A blackra1n lefutásának menete

Az iPhone-ok jailbreak-je korábban hosszabb és valamivel bonyolultabb feladat volt. GeoHot által a napokban közzétett blackra1n segítségével ez a folyamat jelentősen felgyorsult és nagymértékben leegyszerűsödött. A folyamat ugyan könnyen kezelhető, de én két készüléknél is akadályba ütköztem használatakor...

A blackra1n úgy nyitja meg az iPhone 3G/3G S 3.1.2 firmware-ének 5.11.07 baseband-jét, hogy használatakor párhuzamosan nem kell costum (átalakított/feltört) firmware-t tolni a készülékre, azaz minden marad a régiben.

A készítő, GeoHot korábban a Dev Team tagja volt, de onnan - ha nem is saját jószántából - távoznia kellett, mivel a csapat többi tagja neheztelt az általa gyakorta publikussá tett többletinormációk miatt. Nevéhez fűződik az első sikeres jailbreak az iPhone megjelenését követően. A blackra1n kicsiny méretű, mindössze 600 KB, amiból a futtatás alatt játható GeoHot portré-installációja 200 KB-ot tesz ki.
GeoHot nem pénzért teszi közzé az általa feledezett biztonsági résekből megalkotott jailbreak alkalmazásokat, de a ROM-cookerek nagytöbbségéhez hasonlóan, adományokat elfogad.
A blackra1n használata:
  1. Töltsük le GeoHot blogjából a futtatható állományt innen (természetesen van Mac-es és Windows-os verzió is)
  2. kössük össze kábellel iPhone-unkat a laptoppal és szinkronizáljunk az iTunes- al
  3. Indítsuk el a blackra1n-t
  4. A felbukkanó ablakban nyomjunk entert a folyamat megindításához
  5. a felbukkanó ablakokat okézzuk le
  6. Várjuk meg, míg a blackra1n telepítése után készülékünk újraindul
  7. Bontsuk a kábeles csatlakozást a desktoppal/laptoppal
  8. Az iPhone-on indítsuk el a blaclra1n-t és betöltődés után telepítsük a benne található applikációkat
  9. A Cydia feltelepülése és frissülése (automatikusan felajánlja) után telepítsük a szifon.com repo-t, (stable.szifon.com) hogy a magyar "okosságok" is elérhetőek legyenek számunkra
  10. Dőljünk hára elégedetten és örüljünk


A videón vizuálisan is elsajátithatjuk a blackra1n lefutásának menetét...
A helyzet azonban nem mindig ilyen rózsás. A pár napja általam vásárolt, zsír új iPhone 3G-S-en is ilyen szépen zajlott le minden. Megkezdtem a Cydia általam szükségesnek tartott alkalmazásoknak telepítgetését. Az ott található applikációk feltelepülés után háromféle dolgot kérhetnek: 1./ térj vissza a Cydia-ba, 2./ indítsd újra a springboardot, 3./ indítsd újra a készüléket - attól függően, hogy az éppen telepített alkalmazás milyen mélyen mászik bele iPhone-unk lelkivilágába. Biztosak lehetünk abban, hogy előbb-utóbb a 3. verzió is sorra fog kerülni.
...és ekkor jött a hidegzuhany!
Az altalam kibontott készülék az első reset után Recovery módba került, ahonnét se előre-se hátra, azaz ezen a készüléken a blackra1n nem tudta maradéktalanul/hibátlanul elvégezni a dolgát.
Ne essünk kétségbe, mivel az iPhone ilyen machinációkkal szinte elpusztíthatatlan! A továbblépésre két lehetőség is kínálkozik.
Csatlakoztassuk újra kábellel a desktophoz/laptophoz készülékünket:
  1. Futtassuk újra a blackra1n-t és reménykedjünk, hogy másodszor már ez nem következik be. Most azonban már ne gyakorlatozzunk feleslegesen a Cydia-ban, hanem a fenn leírt telepítési metodus után nyomjuk meg kétszer hosszan a Power gombot készülékünk tetején, azaz kapcsoljuk ki- és be. Ha újra recovery módba kerülne, válasszuk a második lehetőséget.
  2. Csatlakoztassük ismét kábellel a készülékünket és az iTunes-ben válasszuk a Restore lehetőségét, tehát allítsuk vissza a gyári szoftveres állapotot.
A napokban számos nemzetközi- és hazai portálon esett szó arról, hogy az Apple új iBoot-tal ellátott készülékeket dobott piacra, így lehet, hogy a hazai T-Mobile-hoz is ilyenek kerülnettektek, hiszen tegnap Süti fórumtársunk szintén bontatlan készülékével jártunk ugyanilyen cipőben. Az iBoot változás a készülék bekapcsolásakor nem fedezhető fel, csak körmönfontabb módszerekkel. Az is elképzelhető, hogy Windows 7 alatt a blacktra1n nem teljesít megfelelően. ez utóbbi azonban nem túlságosan valószínű, mivel már mások is jártak így, hazai ée nemzetközi porondon egyíaránt. míg ezt nem sikerül kiderítenem, vagy nem születik rá használható megoldás, addig az iPhone 3G S gyári állapotában is megfelelően használható mind üzleti-, mind pedig szabadidős célokra. Persze mondhatjátok, hogy savanyú a szőllő, de az iPhone 3g-hez képest a 3G S használhatósága már official (gyári) állapotában is hatalmas előrelépés mindkét területen.
Ez az állapot a jailbreak fejlesztők gyorsaságát ismerve, nem tarthat túlságosan sokáig, így remélem, rövidesen egy újabb blogban számolhatok be a megoldásról...
Ne feledjük, hogy az iPhone 2g jailbreak-jére merőben más játékszabályok vonatkoznak!
Update:
Beigazolódott, hogy a blackra1n a legújabb kiadású iPhone 3G S-eken csak az első reset-ig működik, tehát minden újraindítás után desktopról/laptopról megint le kell futtatni! A Cydia megmarad és az onnan származó alkalmazások tovább használhatóak, de desktoptól/laptoptól távol nem szabad újabb applikációt telepíteni a Cydia-ból, mert ha az nem csak a springboard újra indítását kívánja, hanem reset-et követel, akkor egy recovery módba került készülék marad csak a markunkban. Munka közben pedig ez komoly problémát jelenthet, hacsak nem hurcolunk magunkkal másodkészüléket is!!!
Figyelem! Az ilyen jellegű művelet még a stabilnak mondható iPhone-okon is veszélyes művelet lehet és használata garanciavesztést okozhat! Az ebből fakadó károkért sem a portál, sem a szerző felelőséget nem vállal! Minden ilyen beavatkozást mindenki csak saját felelőségére végezhet!

0 megjegyzés: